Ha a CAD egyéb tünete van, forduljon orvosához

Ha a CAD egyéb tünete van, forduljon orvosához

A Behavioral Sciences folyóiratban 2017 márciusában megjelent áttekintő cikk arra a következtetésre jutott, hogy a témával foglalkozó tanulmányok szerint nincs egyértelmű ártalma az időszakos böjt diétáknak. (9) Ennek az áttekintésnek a szerzői azonban azt is megjegyzik, hogy az időszakos böjt biztonságosságáról még nem gyűjtöttek hosszú távú adatokat, így az ilyen diéták hosszú távú hatását még nem határozták meg.

A halolaj-kiegészítők memóriavesztés megelőzésére szolgáló előnyeiről szóló eddigi kutatások meglehetősen kis csoportokat foglalnak magukban, és többnyire még mindig nem meggyőzőek. Shutterstock

hova tetted már megint a kulcsokat? Minek jöttél ebbe a szobába? És emlékszel arra a dologra, amire szükséged volt, hm, emlékszel a munkához? Bárcsak valami halolaj-kiegészítő szedése áttörné az agyad összes bukását.

Míg a kutatások vegyesek a halolaj-kiegészítőkkel kapcsolatban, egyértelműbb, hogy jót tesz az agynak, amikor halolajat fogyasztanak étellel (például lazacot tesznek a salátára vagy grilleznek pisztrángot vacsorára). “Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a halfogyasztás segít a kognitív egészségben, és segít megelőzni a kognitív képességek hanyatlását” – mondja Puja Agarwal, PhD, táplálkozási epidemiológus és a chicagói Rush University Medical Center belgyógyász adjunktusa. És a jó hír az, hogy ezeket az előnyöket akár heti egy adag hallal is kiélheti, mondja. (Az alábbiakban bővebben olvashat arról, hogy mennyi halat érdemes fogyasztania.)

Ezért gondolják, hogy a halak olyan jót tesznek az agynak. A halolaj tartalmaz bizonyos omega-3 zsírsavakat, különösen az EPA-t (eikozapentaénsavat) és a DHA-t (dokozahexaénsavat), jegyzi meg a National Center for Complimentary and Integrative Health (NCCIH). Fogyaszthat halolajat friss hal vagy tenger gyümölcsei fogyasztásával vagy étrend-kiegészítővel. (Míg a halolaj két különböző típusú omega-3-at tartalmaz, nem minden omega-3 halolaj.)

Ami a kognitív képességét illeti, az omega-3-ak fontos szerepet játszanak az agy szerkezetében és működésében, és mint ilyenek, ezek a tápanyagok fontos szerepet játszanak a kognitív károsodások fedezésében.

Segít a halolaj a memóriában?

Igen, mivel a halakban található omega-3 zsírsavak támogatják az agy jó egészségét, ezek a tápanyagok az agy működését is támogatják – ami természetesen magában foglalja a gondolkodást és a memóriát is.

„Elég jó bizonyítékaink vannak a halfogyasztásról és annak az agy egészségében betöltött szerepéről. A metaanalízisek és az egészséges felnőttek nagy csoportjai szerint a nagyobb halfogyasztás az idő múlásával alacsonyabb memóriaromlással, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár” – mondja Dr. Agarwal.

Az American Journal of Epidemiology 2018 májusában közzétett tanulmányában, amely 23 688 ember adatait vizsgálta öt összevont kohorszból, az idősebb felnőttek, akik hetente négy vagy több adag halat fogyasztottak, kevesebb memóriavesztést tapasztaltak négy-kilenc éves követés alatt. összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik általában heti egy adagnál kevesebbet fogyasztanak. A kutatók szerint ez egyenértékű volt a négy évvel fiatalabb agyvel. Egy másik, a JAMA-ban 2016 februárjában publikált tanulmány megállapította, hogy a mérsékelt tenger gyümölcsei fogyasztása az Alzheimer-kór markereinek alacsonyabb kockázatával jár, mint az alacsonyabb tenger gyümölcsei fogyasztása.

A hetente legalább egyszer elfogyasztott hal a MIND diéta fontos összetevője, amelyről kimutatták, hogy késlelteti az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást egy 2015. szeptemberi Alzheimer-vizsgálat szerint. & Elmebaj.

De fontos megjegyezni, hogy az eddigi kutatások azt sugallják, hogy a halevés támogatja az agy memóriáját és gondolkodási központjait, mondja Agarwal. Ami a halolaj-kiegészítőket illeti, az eddigi kutatások nem találták a kiegészítők https://harmoniqhealth.com/hu/ előnyeit a kognitív hanyatlás lassításában vagy az Alzheimer-kór megelőzésében.

KAPCSOLÓDÓ: Lépések, amelyek segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kórt

Ez azt jelenti, hogy a halolajtól okosabb leszek?

A hetente egészséges mennyiségű hal elfogyasztásából nyert halolaj jót tesz az agynak. Ez egyértelmű. De nem feltétlenül az a helyzet, hogy a nagyobb mennyiségű halolaj (vagy a halolaj-fogyasztás táplálékkiegészítőkkel történő növelése) szükségszerűen erősíti a kognitív képességeit azon előnyökön túl, amelyek abból származnak, ha elegendő halolajat kapunk halból.

„A halolaj fogyasztása nem tesz okosabbá, és nem segít többet emlékezni, ha már megfelelő mennyiségű [omega-3 zsírt] fogyaszt” – magyarázza Hussein Yassine, MD, a Los Angeles-i USC Keck Medicine endokrinológusa és az orvostudomány docense. az USC Keck Orvostudományi Iskolában

Sajnos, ha már az alapvonalon vagy, több nem lesz jobb. „Ez nem egy „intelligens pirula”, nem szedheti be, és nem kezdhet emlékezni a dolgokra” – teszi hozzá.

Vegyek halolaj-kiegészítőket, vegyek halolajat halból, vagy összpontosítsam az Omega-3-ra?

Ami a halolaj egészségügyi előnyeinek kiaknázását illeti, a bizonyítékok azt mutatják, hogy sok halat kell bevinni az étrendbe, mivel ez a módja annak, hogy a legtöbb hasznot hozzuk. A 2020–2025-ös étrendi irányelvek amerikaiaknak azt tanácsolják, hogy a felnőttek hetente 8 uncia tenger gyümölcseit egyenek, ami heti két 4 uncia adag halnak vagy tenger gyümölcsének felel meg.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez az ajánlás a legjobb az általános egészség szempontjából – és bár jó célpont, még ha hetente csak egy adag halat eszel, az agy mindenesetre hasznot húzhat.

„A kutatások azt mutatják, hogy ha összehasonlítjuk azokat az embereket, akik hetente egy vagy több adag halat fogyasztanak azokkal, akik kevesebbet esznek, a halevők kognitív képességei kevésbé romlanak az évek során” – mondja Agarwal. Ez a kutatás a Rush Egyetem kutatóitól származik, és a Neurology 2016. májusi számában jelent meg.

Ez az egyetem korábbi, a JAMA Neurology-ban megjelent kutatásából következik, amely szerint azoknál az embereknél, akik hetente egyszer halételet fogyasztanak, 60 százalékkal alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem ettek halat.

“Ez biztató lehet, mert ez egy egyszerű életmódmódosítás az agy egészségének megőrzése érdekében idős korban” – mondja Agarwal.

Tehát valakinek hasznára válik a halolaj-kiegészítő szedése?

Összességében a halfogyasztásra vonatkozó kutatás erősebb, mint a halolaj-kiegészítő szedése, mondja Agarwal. „Vegyes eredményeket látunk, amikor a kiegészítőket vizsgáljuk” – teszi hozzá.

Dr. Yassine egyetért azzal, hogy összességében a halkiegészítési kísérletek nem voltak meggyőzőek. Azt mondja, hogy a jövőben több olyan vizsgálatra van szükségünk, amelyek azt vizsgálják, hogyan működhetnek a halolaj-kiegészítők, és mely emberek számára előnyös a kiegészítés. “Egy általam vezetett tanulmány azt találta, hogy a rendszeres, vény nélkül kapható kiegészítők nem okoznak erőteljes növekedést [omega-3] az agyban” – magyarázza Yassine. Szüksége van négy-öt kapszulára egy OTC-kiegészítőből az agy-gerincvelői folyadékban (amely Yassine csoportja szerint az agyban lévő mennyiséget tükrözi), hogy elegendő növekedést érjen el, magyarázza. (Azt a kis méretű kutatást, amelyben mindössze 33 férfi vett részt, az EBioMedicine folyóiratban tették közzé 2020 szeptemberében.) Úgy tűnik, hogy ezeknek a speciális omega-3-oknak magából a halból való kinyerésében van valami, ami nagyobb hatással van az agyra. mondja.

„A hal összetett. Még a halakban lévő tényleges DHA és EPA sem egyezik meg a táplálékkiegészítőkben lévővel” – mondja Yassine. Ez nem azt jelenti, hogy a DHA és az EPA nem a halolaj-kiegészítők aktív összetevői – azok igen –, de lehet, hogy olyan módon vannak csomagolva, hogy hatékonyabbak legyenek a friss halban és a tenger gyümölcseiben, mint a kiegészítőknél, mondja.

Milyen halfajták és tenger gyümölcsei a legjobb halolajforrások? A legjobb a zsíros hal, amely a legtöbb EPA-t és DHA-t tartalmazza. Ezek a halak közé tartozik a lazac, a makréla vagy a pisztráng. De fontos megjegyezni, hogy a Seafood Health Facts szerint minden hal és tenger gyümölcse, beleértve a garnélarákot és a rákokat is, tartalmaz halolajat.

„Bármilyen hal segít. Változatos lehet, de figyelje meg, hogyan készíti el” – mondja Agarwal. Válasszon olyan módszereket, mint a sütés, roston sütés és grillezés a mélysütés helyett.

Az American Journal of Preventative Medicine tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a kognitívan egészséges emberek, akik hetente legalább egyszer sült vagy sült halat ettek, kevesebb szürkeállomány-veszteséget (az egészségesebb agy jele) tapasztaltak bizonyos agyi régiókban, amelyek szabályozzák a memóriát és a tanulást, mint a nem. -halevők.

Ha a hal nem szerepel az étrendjében, fogyasszon magas omega-3 zsírsavat tartalmazó növényi alapú ételeket, például diót, chiát és lenet – javasolja az Agarwal. (Ezek alfa-linolénsavat, ALA-t tartalmaznak, amely a szervezetben EPA-vá, majd DHA-vá alakulhat, de nem túl hatékonyan, ezért előnyösebb a DHA-t és EPA-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztása egy 2020 novemberében megjelent jelentés szerint. az American College of Cardiology folyóirata.)

Mindenkinek, függetlenül attól, hogy eszik-e halat, vegán vagy nem hal, ajánlott napi bizonyos mennyiségű ALA fogyasztása. A National Institutes of Health szerint a felnőtt férfiaknak napi 1,6 gramm ALA-t kell fogyasztaniuk, a felnőtt nőknek pedig napi 1,1 grammra kell törekedniük.

Ha omega-3-kiegészítőt választ, legyen szó akár halolajról, akár vegán változatról, ne feledje, hogy az nem tudja megjavítani vagy leküzdeni az egészségtelen étrendet, mondja Agarwal.

Segít a halolaj az agyködben?

Általánosságban elmondható, hogy „agyköd” az, amikor a gondolkodás lassúnak vagy „homályosnak” nevezhető” – mondja a Harvard Medical School. A halolaj segíthet tisztábban gondolkodni, de talán csak akkor, ha eleinte omega-3-hiányban szenved.

Egy közel 300, 18 és 35 év közötti egészséges nő bevonásával végzett tanulmány azt találta, hogy azok, akiknél a legalacsonyabb az omega-3 szint (vérmintákban), alacsonyabb pontszámot értek el a figyelmet mérő kognitív teszteken, mint a közepes vagy magas omega-3 szinttel rendelkező nők. Bár érdemes megjegyezni, hogy abban a tanulmányban ezek a kognitív pontszámok csak valamivel voltak magasabbak azoknál a nőknél, akiknél magasabb az omega-3 szint.

Még a legalacsonyabb csoport kognitív pontszámai is a normál tartományban voltak, de ez még mindig azt mutatja, hogy agyműködésük nem volt a legjobb.

Az Omega 3-oknak gyulladásgátló tulajdonságaik vannak, ami azt jelenti, hogy megvédhetik az agyat a szabad gyökök okozta károsodásoktól, amelyek betegségekhez és öregedéshez vezetnek. (Azoknál az embereknél, akiknél magasabb a gyulladásos szint, az életkor előrehaladtával élesebben csökkennek a kognitív képességeik – állapította meg egy 2019. márciusi tanulmány a Neurology folyóiratban.)

A Lipids in Health and Disease tanulmány szerzői abban a cikkben azt sugallják, hogy ez a hatás támogathatja a neuronok működését és tüzelését, valamint befolyásolhatja a figyelemben és a memóriában részt vevő dopamin útvonalakat.

De mivel nem állnak rendelkezésre szilárd bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a halolaj segíthet-e az agyködben, a kérdésre adott válasz még mindig nem meggyőző.

KAPCSOLÓDÓ: Agyköd: COVID-19 tünet, amely elhúzódhat

Iratkozzon fel Diéta és Táplálkozási Hírlevelünkre!

A legújabb a diétában & Táplálás

7 tipp az étkezési szokások fenntarthatóbbá tételéhez

Egy egészségesebb tányér felépítésével, amely kevesebb figyelmet fordít a vörös húsra és többet a növényekre, segíthet csökkenteni szénlábnyomát.

Írta: Hilary Macht 2021. április 30

A HMR diéta: súlykezelési terv áttekintése, költség, élelmiszerek és még sok más

Írta: Jessica Migala 2021. április 20

A C-vitamin-kiegészítők 5 előnyei

A C-vitamin rengeteg élelmiszerben megtalálható, de a vitamin nagyobb adagjaival történő kiegészítése további előnyökkel jár.

Írta: Moira Lawler 2021. április 5

7 lehetséges előny, ha fokhagymát ad receptjeihez és ételeihez

A fokhagyma nem csak arra alkalmas, hogy feljavítsa kedvenc ételei ízét – jót tehet az egészségének.

Írta: Jessica Migala 2021. április 1

10 kreatív módszer a quinoával való főzéshez

A quinoa gyakran az egészséges főételek szuperétel-segédje, de ez a mag sokkal többre képes. Inspirációért ne keressen tovább. . .

Erin Palinski-Wade, RD, CDCESM 2021. március 31

12 lehetséges jel, hogy túl sok cukrot eszel

A gyomorrontás, az ingerlékenység és a lomhaság mind figyelmeztetések arra, hogy túlzásba viszed az édes dolgokat.

Írta: Julie Revelant 2021. március 30

10 egészségesebb pörgetés a klasszikus grillezett sajtos szendvicsen

Akár hiszi, akár nem, ezt a tipikusan kényeztető kényelmi ételt egészséges ebéddé vagy vacsorává alakíthatja – anélkül, hogy feláldozná ezt a gazdag, sajtos ízt. Ezek. . .

Írta: Lauren Bedosky 2021. március 29

10 fehérjedús leves az elégedettségért

Számos egészségügyi előnnyel jár, ha fehérjét viszünk be a leveseinkbe – íme 10 tápláló recept a kezdéshez.

Írta: Lauren Bedosky 2021. március 19

Még több bizonyíték arra, hogy egy napi tojás nem tartja távol az orvost

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a tojás nem tesz jót, ha a hosszú élettartam elősegítéséről van szó, de az eredmények nem ilyen egyszerűek.

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 16

Az igazság a hidratálásról: 5 mítosz és 5 tény

Tudja meg, mennyi vizet kell valóban meginnia minden nap, túladagolja-e a H2O-t és így tovább.

Írta: Leslie Barrie 2021. április 2"

Ez a fajta szívbetegség a vezető halálok mind a férfiak, mind a nők körében.

A koszorúér-betegség (CAD) akkor fordul elő, amikor a szívet vérrel ellátó artériák megkeményednek és beszűkülnek a koleszterin és más anyagok, az úgynevezett plakk miatt.

Ahogy a lepedék felhalmozódik és az elzáródás növekszik, a szív nem tudja megkapni a működéséhez szükséges vért vagy oxigént.

A CAD a szívbetegség leggyakoribb típusa és a vezető halálok mind a férfiak, mind a nők körében az Egyesült Államokban.

A betegség évente több mint 370 000 amerikai halálát okozza a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint.

Legutóbbi szívkoszorúér-betegségben

Miért rosszabb eredményeket érnek el a nők a stenttel végzett angioplasztika után, mint a férfiak?

Szívbetegség: A cukorbetegség kapcsolata

10 dolog, amit az orvos nem mond el neked a veleszületett szívhibákról

9 módszer a szívbetegség megelőzésére

Az összes megtekintése itt: Szívkoszorúér-betegség

A CAD tünetei és diagnózisa

A CAD kialakulása hosszú ideig tarthat, mivel a plakk felhalmozódik az artériákban.

A CAD jelei és tünetei a következők:

Mellkasi fájdalom (angina) Légszomj Szívroham

A fizikai vagy érzelmi stressz nyomást vagy szorító érzést válthat ki a mellkasában, mintha nagy súly nehezedne rá. Ezt a fájdalmat anginának nevezik, és ez a CAD jele lehet.

Az anginára jellemző az erőkifejtéssel fellépő, pihenéssel vagy nitroglicerinnel enyhülő mellkasi fájdalom is.

Ha légszomjat vagy rendkívüli fáradtságot tapasztal edzés vagy fizikai stressz után, ez a szívéhez vezető artériák elzáródásának jele is lehet.

Végül az elzáródott koszorúér szívrohamot okozhat. Fájdalmat érezhet a bal vállában vagy a karjában, vagy erős nyomást érezhet a mellkasán.

Ha azt gyanítja, hogy szívinfarktusa van, azonnal kérjen sürgősségi segítséget. Ha a CAD egyéb tünete van, forduljon orvosához.

Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy CAD-je lehet, vagy nagy a kockázata a betegségnek, a következő vizsgálatokat javasolhatja:

Elektrokardiogram (EKG vagy EKG) annak megállapítására, hogy volt-e szívinfarktusaEchokardiogram a szívműködés felmérésére. Stresszteszt, amely információt gyűjt a szívéről fizikai tevékenység közben; szívkatéterezés vagy angiográfia a szív véráramlásának ellenőrzésére; számítógépes tomográfia (CT) szíve kalcium-lerakódásainak ellenőrzésére az artériákban. Mágneses rezonancia angiográfia (MRA) MRI-technológia segítségével, az elzáródások keresésére

A stresszteszthez orvosa megkérheti Önt, hogy sétáljon futópadon vagy biciklizzön, miközben EKG-val figyeli a szívét.

Crypto logo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.

Contact

Company Name

Address